In september 2012 startte de patrimoniumdienst van de FOD Defensie de verkoop van twee voormalige militaire woningen in het domein “Tielenkamp”. Maar in maart 2013 kregen kandidaat-kopers het bericht dat de verkoop werd opgeschort omwille van een negatief advies van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Vervolgens werd door ANB een onteigeningsprocedure gestart. Deze plotse wending rond de stopzetting van de verkoop zette begin dit jaar heel wat kwaad bloed bij de kandidaat-kopers van een woning in een uitzonderlijke, natuurlijke omgeving.

Vlaams volksvertegenwoordiger Ward Kennes vroeg daarom in een schriftelijke vraag meer uitleg aan Vlaams minister Schauvliege.

 

Uit het antwoord blijkt dat bij de vervreemding van bos door openbare besturen artikel 90 van het Bosdecreet voorschrijft dat de Vlaamse regering hiervoor toestemming moet geven. Door een administratieve fout van de patrimoniumdienst van de FOD werden de loten te koop gesteld zonder deze machtiging tot vervreemding.

 

De grotendeels vervallen officierswoningen bevinden zich te  midden van een groot aaneengesloten Habitatrichtlijngebied, ver gelegen van verharde wegen. Het ANB beheert reeds een groot deel van de te koop gestelde terreinen. Voor deze gronden bestaat trouwens een goedgekeurd uitgebreid bosbeheerplan.

 

De woningen zijn thans in zeer slechte staat en een volledige renovatie of heropbouw zou een kostelijke zaak zijn. Minister Schauvliege bevestigde aan Ward Kennes dat ze zullen afgebroken worden. Door de aankoop en afbraak zal een duurzaam natuurherstel in dit waterrijk Europees habitatrichtlijngebied, genaamd “Bos- en heidegebieden ten oosten van Antwerpen ”, gerealiseerd worden.

Ward Kennes: “Als burgemeester van de groene gemeente Kasterlee ondersteun ik ten volle de keuze voor een goed natuurbeheer en specifiek  de uitbreiding van dit bos- en heidegebied. Maar ik betreur dat door een administratieve fout geïnteresseerde kopers op een verkeerd been werden gezet en zich unfair behandeld voelen.”